Når du kjøper bolig av privatperson

De fleste boligene på FINN selges via meglere, men i dette tilfellet selger eieren direkte. I private salg engasjerer selger av og til eiendomsmegler eller advokat til deler av jobben, som for eksempel oppgjøret.

Før budrunden/avtaleinngåelse

Kjøper har selvstendig undersøkelsesplikt

Du bør derfor sette deg grundig inn i all informasjon om boligen. Som kjøper bør du også forlange en tilstandsrapport/boligsalgsrapport.

Selger er lovpålagt opplysningsplikt

Selger har ikke bare ansvar for egne opplysninger, men også for opplysninger gitt av eiendomsmegler og opplysninger i takst, tilstandsrapport osv.

Hvis en eiendomsmegler eller advokat bistår i hele oppdraget, har denne i tillegg et selvstendig ansvar for å hente inn og kontrollere relevante opplysninger om eiendommen. Men de har ikke plikt til å skaffe opplysninger om boligens tekniske tilstand. Slike opplysninger kommer fra selger, takstmann eller bygningssakkyndig.

Budrunden

Hvis selgeren selv står for budrunden, må selger dokumentere at avtalen er inngått og på hvilke vilkår.

  • Alle bud bør være skriftlige
  • Som kjøper bør du kreve dokumentasjon på avgitte bud
  • Alle avgitte bud er bindende, så som kjøper bør du ikke gi bud før alle uklare forhold er avklart

Kjøpekontrakt og oppgjør

Kjøpekontrakt og oppgjør bør alltid foretas av profesjonell tredjepart f.eks. megler, advokat eller bank. Sjekk om dette er tilfelle før du legger inn bud, og gå grundig gjennom kjøpekontrakten før du signerer.

Standard kjøpekontrakt finner du på nettsidene til forbrukerrådet

 


Var denne artikkelen nyttig?
304 av 322 syntes dette var nyttig

Trenger du fortsatt hjelp? Kontakt oss her.