Gode råd til deg som skal kjøpe bruktbil

Det er mye det er viktig å huske på når man skal kjøpe seg bil. Her kommer en liten veiledning som du kan bruke i prosessen. Når du har funnet bilen du vil ha, så hjelper vi både deg og selgeren trygt gjennom hele prosessen gjennom vår Smidig bilhandel. Den tar dere trygt gjennom alle stegene frem til fullført handel. 

 

Artikkel_4.png

 

Gjør grundige forberedelser

Sett noen kriterier før du går i gang med søket. Bruk FINN for å skaffe deg en oversikt over prisspennet på den modellen du ønsker å kjøpe slik at du ikke betaler for mye for bilen.

 

Husk lovpålagt ansvarsforsikring

  • Alle kjøretøy med skiltene på skal ha ansvarsforsikring - uansett om kjøretøyet er i bruk eller ikke. Det er lovpålagt etter bilansvarsloven.
  • Dersom bilen ikke er i bruk, kan du levere inn skiltene.
  • Eier må sørge for at kjøretøyet alltid er forsikret.
  • Uten lovpålagt forsikring får bileier det økonomiske ansvaret hvis han/hun er ansvarlig for en ulykke.

Du kan lese mer om dette her

Innholdet om ansvarsforsikring er levert av:

mceclip0.png

Gjennom vår Smidig bilhandel kan du som kjøper få 30 dagers gratis forsikring, via If eller Storebrand, hvis du oppfyller kravene. Da slipper du å tenke på dette når du gjør en handel, og du kan se på dette i fred og ro når du har tid.

Skriv kjøpekontrakt

En av de viktigste tingene du bør huske på når du kjøper bil er kjøpekontrakt. Kjøpekontrakten er dokumentet som sier noe om alle forhold ved handelen og din beste måte å sikre at du får det du betaler for. 

For å gjør det enkelt for deg og selger av bilen har FINN sammen med vår samarbeidspartner, Swiftcourt, laget en digital kjøpekontrakt. Det er dette vi kaller for Smidig bilhandel, som tar seg av kontrakten samt alle de andre tingene dere må huske på. Dette finner du inne på alle annonser, sammen med "send melding" knappen. Vi setter automatisk opp kontrakten for deg og fyller den ut med alle detaljer fra annonsen, slik at det eneste du og selger trenger å gjøre er å signere. Man kan selvsagt endre på ting, dersom man ønsker det.

Klikk her for å opprette digital kjøpekontrakt

___________________________________________________________________________

mceclip0.png

___________________________________________________________________________

Dette får du når du bruker Smidig bilhandel:

 

Den beste kontraktsmalen for deg

forbrukerr_det.png

FINN ønsker å ivareta forbrukerne og samarbeider derfor med Forbrukerrådet. Kontraktsmalen vi bruker i løsningen vår er godkjent av Forbrukerrådet og malen vår er lik deres egen kontrakt.

 

100% papirløst

Kontraktsløsningen vår har også digital signering, så du slipper å tenke på kulepenn, printer eller scanner. Kontrakten får du av oss på epost når den er ferdig signert.

 

Tegne nytt- eller endring av Fjellinjen abonnement med ett klikk

fjellinjen_logo.png

FINN samarbeider med Fjellinjen for å gjøre det enkelt for deg å tegne nytt- eller endre ditt eksisterende abonnement. Husk at du får 10% rabatt på hver bompassering når du er abonnement. Bruk Smidig bilhandel, så hjelper vi deg med dette, så kan du bruke tid på andre ting enn å fylle ut kjedelige skjemaer :)

 

Kjøp ekstra trygghet: Bruktbilgaranti

På en rekke biler på FINN kan du nå kjøpe deg ekstra trygghet gjennom bruktbilgaranti levert av IF. Lenke til produktet finner du ved siden av "Pris på lån" og "pris på finansiering" lenkene. Produktet tilbys som en økt trygghet for både kjøper og selger og finnes kun på biler som er annonsert av en privatperson.

 

Sjekk tid for EU-kontroll

Er fristen mindre enn 4 måneder frem i tid er det tillatt å ta EU-kontrollen på forskudd. Dette kan du enkelt sjekke i FINN-annonsen eller vegvesen.no. Om EU-kontrollen ikke er nært forestående – spør selger om han vil være med deg til NAF eller et bilverksted for en teknisk gjennomgang av bilen – det er alltid positivt å få en objektiv og kyndig bedømmelse av bilen.

Klikk på Vegvesen logoen for å lese mer.

 

NAF test

Er du usikker på bilens tekniske stand, kan det være lurt å få en faglig vurdering. Da stiller du også sterkere dersom kjøper mener han/hun kan mer om bil enn deg. NAF-test gir en uavhengig tilstandsvurdering av bilen din.

Klikk på NAF logoen for å lese mer om de forskjellige typer tester du kan bestille.

Svaret på dette spørsmålet sier mye om bilholdet – en bil som har fått jevnlig stell er alltid å foretrekke. Biler som har registerreim i motoren skal ofte bytte denne etter 10-12 år eller 120-180.000 km. Dersom du er usikker på om bilen du ønsker å kjøpe har registerreim eller ikke kan du ringe din nærmeste bilforhandler eller verksted.

Gamle biler ruster. Se etter rust i kanaler, på bakluke, hjulbuer eller på understellet.

Dekk er viktig, og det kan fort bli kostbart hvis du må kjøpe nye vinter- og/eller sommerdekk. Sjekk mønsterdybden på dekkene ved å kjøpe en måler på Biltema. Den koster omtrent ingenting, og hjelper deg å måle spordybden på dekkene.

 

 

VIKING Eierskiftekontroll

Uansett om du skal kjøpe eller selge bil kan du unngå ubehagelige overraskelser ved å investere i en nøytral tilstandsrapport fra VIKING.

Våre teknikere tester bilen grundig og dokumenterer med bilder for at det skal være lettere å danne seg et bilde av bilens tilstand.

 

Viking_kontroll_logo__1_.png

Klikk på Viking logoen for å lese mer om de forskjellige typer tester du kan bestille.

 

Sjekk at det ikke er heftelser i bilen

... eller bli enig med selger om at disse slettes ved salg. De fleste banker åpner for at du som kjøper kan betale kjøpesummen direkte til dem og dermed motta bevis på at heftelsene er slettet direkte fra banken. Vi har en lenke inne på alle FINN annonser der du enkelt kan sjekke om det er heftelser i bilen eller ikke.

 

Prisdiskusjon

Det er alltid fristende å by mindre enn prisforlangende og de fleste selgere forventer det. Skal du by mindre enn prisforlangende? Ha en saklig grunn for hvorfor du gjør det. F.eks. lignende biler publisert i senere tid til lavere pris. Husk at bud langt under prisforlangende ("skambud") ofte kan gjøre selger fornærmet og virke mot sin hensikt.

 

Betaling av avgifter

Husk å bli enige om hvem som skal betale omregistreringsavgiften og årsavgiften – dette kan være snakk om en del penger.

 

Hva skal følge med av utstyr?

Ofte kan dette være løsningen når forhandlingene går mot slutten. Er prisen litt over smertegrensen din? Spør om å få med skiboks, sykkelstativ, DVD spiller, skistativ, full tank eller lignende. Slike ting har ofte mindre verdi for selger, men kan få deg som kjøper til å føle deg bedre etter handelen

I gamledager var bytte nøkler mot penger en grei regel, men dette kan bli komplisert når det er snakk om folk fra forskjellige landsdeler, finansiering og lignende. En god regel er at så lenge begge parter har noe «på hånden» til handelen er gjennomført bør begge være fornøyde. Det være seg bilen, deler av kjøpesummen, omregistreringspapirene eller lignende.

 

Eierskifte / salgsmelding

Visste du at du nå enkelt kan gjøre eierskifte av bilen på nett? Vi gjør alt sammen for dere gjennom Smidig bilhandel. Kun noen få klikk, så er dere i mål. 

Klikk på vegvesen logoen for å lese mer om elektronisk omregistrering av kjøretøy.

 

 

 

Lykke til med kjøp av bil - tut og kjør!

hilsen

finn-logo-large.png

 


Var denne artikkelen nyttig?
135 av 142 syntes dette var nyttig

Trenger du fortsatt hjelp? Kontakt oss her.