Derfor bør du ha et unikt og sterkt passord

Man skal være logget inn på det meste for tiden. Dermed blir det stadig flere passord å huske på. Alle disse passordene kan være vanskelige å huske. Nettopp derfor er det mange som velger enkle løsninger - noe folk med uærlig hensikter vet å utnytte.

Hjemmekontor2__1_.jpg

Tre vanlige passord-tabber

Geir Petter Gjefsen er leder for Forbrukertrygghet og sikkerhetsteamet i FINN. Han forteller at det å velge et enkelt passord, som flere andre også kanskje bruker, er en av de vanligste tabbene vi begår på nettet.

- De vanligste tabbene er blant annet å bruke et veldig enkelt passord, som gjerne er knyttet til deg personlig. Som bursdag eller navn på ektefelle. En annen ting er å bruke et passord mange andre bruker, som for eksempel "passord" eller "123456”, sier Gjefsen.

- Du bør også unngå å bruke samme brukernavn og passord på flere nettsteder. Dersom du bruker forskjellige passord, og personer med uærlige hensikter får tak i infoen du har lagret på én nettside, så vil det kun være begrenset til tilgang på det spesifikke nettstedet. Men dersom man bruker samme brukernavn og passord på flere ulike nettsteder, kan de plutselig få tilgang til alle nettstedene.

 

GeirPetter50091c.jpg

 

Velg unike passord og oppdater dem regelmessig

Ifølge Gjefsen kan det derfor være lurt å ha helt unike passord, som er vanskelig for andre å oppdage eller gjette seg til, samt å oppdatere disse regelmessig.

- Hvert år lekker dessverre millioner av brukernavn og passord ut på nett, og dette kan gjøre det enkelt for potensielle svindlere å finne lister med brukernavn og passord. Ved å ha helt unike passord vil skaden bli begrenset, forklarer han:

- Det er ganske enkelt å sjekke om akkurat din e-post er knyttet til passordlekkasjer. Det første du kan gjøre er å Google e-posten din med hermetegn foran og bak, ellers kan du slå opp e-posten på siden https://haveibeenpwned.com/. Der vil det stå om brukernavn og passord har blitt lekket, og i så fall bør du bytte passordet så raskt som mulig.

OBS. Les mer om svindel på FINN og hva du bør gjøre dersom du frykter at du blir/har blitt utsatt for det på Hjelpesenteret vårt!

 

Dette kan skje hvis svindlere får tak i passordet ditt

Men hva er egentlig det verste som kan skje dersom svindlere oppdager passordet du bruker - for eksempel på FINN-profilen din?

- I tilfellet der svindlere får tilgang til brukerinfoen din, så betyr det rett og slett at de vil ha tilgang til FINN-kontoen du har. Da vil de for eksempel ha mulighet til å publisere annonser (dersom du har lagret betalingskort vil de også ha mulighet til å publisere annonser som koster penger), de kan sende meldinger til andre brukere, og de kan endre informasjonen om brukeren/deg, forklarer Gjefsen.

Med andre ord: et trygt og unikt passord er nøkkelen til alle nettprofiler du har/har tilgang til.

LES OGSÅ: Disse produktene kan være populære blant svindlere

 

Slik lager du et trygt passord

Gjefsen har også noen tips til hvordan du lager et trygt passord:

  • Det bør være så langt som mulig, minst 5 ord eller 16 tegn
  • Det bør være unikt for hver enkelt nettside/brukerkonto
  • Det bør inneholde både tall, symboler, mellomrom og store/små bokstaver
  • Det bør helst ikke inkludere ord/tall som kan assosieres med deg eller tjenesten passordet gjelder for-

Et annet godt tips som kan sikre deg, er å aktivere totrinnsbekreftelse på nettstedene du bruker, som feks. Facebook, Instagram. Da vil du feks. kunne få varsel på epost eller SMS hver gang det logges inn på det aktuelle nettstedet med en ny enhet (feks. Mobiltelefon, pc etc.).

Flere tips til hvordan du lager et trygt passord finner du på Nettvetts nettsider!

LES OGSÅ: 5 sikkerhetstips til deg som skal kjøpe noe på FINN


Var denne artikkelen nyttig?
1 av 4 syntes dette var nyttig

Trenger du fortsatt hjelp? Kontakt oss her.